Pärnu-Jaagupi Põhikool – osalemine rahvusvahelises projektis Tšehhis

1.- 5. novembril viibisid Pärnu-Jaagupi Põhikooli õpetajad Abigail Kumel ja Anett Mölder Tšehhis Liberecis ERASMUS+ projekti kohtumisel (“Kaasamise sünergia: synergy for inclusion”). Kokkusaamine pidi aset leidma algselt eelmise aasta oktoobris, kuid covid-19 tõttu lükkus ettevõtmine terve aasta edasi. 

EASMUS+ projekti sihtgrupiks on 8-12-aastased õpilased. Projekti eesmärgiks on (küber)kiusamisvastase programmi loomine. Kasutusele võetakse STEAM meetod (teadus, tehnoloogia, tehnika, kunst, matemaatika), draama, laste õigused ja kohustused. Oluline on õpilastes arendada 21. sajandi oskusi: juhtimist, probleemide lahendamist, praktilist loovust, aja planeerimist, suhtlemist ja ettevõtlikkust. Parandada õpilaste õpimotivatsiooni ja kaotada keelebarjäärid.

 Tšehhis veetsid koos terve nädala Eesti, Rumeenia, Hispaania, Leedu ning Türgi õpetajad/projekti koordinaatorid. Juba Praha lennujaamas võeti meid vastu väga soojalt. Oli tunda, et meid oodatakse. Libereci jõudes külastasime esimese asjana IQ L´andia teaduskeskust, kus õpetajatel oli võimalus tutvuda sealsete atraktsioonidega: ühiselt vaatasime planetaariumis kolme filmi . 

Järgmisel päeval tutvusime Libereci Põhikooliga. Koolis õpib umbes 500 õpilast. Meid võttis pidulikult vastu kooli direktor hr Jiří Dvořák. Saime osa 2. klassi tšehhi keele ja 6. klassi loodusõpetuse tunnist. Kooli lähiümbrusesse jäid Libereci loomaaed ja botaanikaaed. 

Eriti suurejooneliseks tegi sealviibimise kohtumine linnavalitsuses Libereci abilinnapeaga ja ekskursioon giidi saatel sealsetes ajaloolistes ruumides. 

Ühiselt oli väga tore aega veeta, kuid oli võimalus ka palju õppida. Saime tutvuda sealse kooli põnevate IT-alaste lahendustega. Nii mõnigi idee oli hea kaasa võtta. Lisaks oli Tšehhi kool ette valmistanud infotehnoloogiaalase koolituse, mida saame projekti raames oma koolis kasutada.

See nädal möödus väga kiiresti ning ennekõike jäävad seda meenutama meie uued sõbrad. Ootama juba veebruari, mil kohtume oma partneritega Rumeenias  ja eriti maikuud, kui on meie kord oma sõpru võõrustada. 

Meie projekti tegemisi saab jälgida cris.pjkool.ee lehel. 

Abigail Kumel
Projekti koordinaator

1.- 5. novembril viibisid Pärnu-Jaagupi Põhikooli õpetajad Abigail Kumel ja Anett Mölder Tšehhis Liberecis ERASMUS+ projekti kohtumisel (“Kaasamise sünergia: synergy for inclusion”). Kokkusaamine pidi aset leidma algselt eelmise aasta oktoobris, kuid covid-19 tõttu lükkus ettevõtmine terve aasta edasi.  EASMUS+ projekti sihtgrupiks on 8-12-aastased õpilased. Projekti eesmärgiks on (küber)kiusamisvastase programmi loomine. Kasutusele võetakse STEAM meetod (teadus,…